+36 (70) 773 5027

ujepitesdebrecen@dh.hu

Drasztikus változások jöhetnek az újépítésű ingatlanok piacán

Az 5%-os kedvezményes lakásáfa decemberi kivezetése drasztikus változásokat hozhat az újlakás piacon a Duna House szakértői szerint. A beruházók és kivitelezők beszámolói alapján jelentősen lelassulhat az értékesítés folyamata, hiszen a vevők egyre nehezebben tudják megfizetni az emelkedő árakat. Az új fejlesztések elmaradása szűkülő kínálatot fog eredményezni, veszélybe kerül az ingatlanállomány megújulási mutatója, amely jelenleg is elmarad az európai átlagtól, valamint a bérleti piac kínálati oldalára is kihat.

Ikonikus társasház épül Debrecenben

Mérföldkőhöz érkezett a debreceni ingatlanpiac: az eddigi idők legimpozánsabb lakóingatlan- fejlesztése indul az egyetem közelében. A beruházó célja, hogy a nyolc emeletes, csúcskategóriás társasház leendő lakói úgy érezzék magukat, mintha egy hotelben töltenék mindennapjaikat. 

Kevesebb lakás épül, mint 2016- ban

A Portfolio.hu internetes oldal szerint jelenleg még a 2016-os szintnél is alacsonyabb a lakásépítések volumene. Az Építésaktivitási Jelentésből kiderül: az idei év első negyedévében az Aktivitás-Kezdés mutató 62 százalékkal alacsonyabb építési aktivitást jelez a 2018 elején mértnél, de 2016 azonos hónapjaihoz képest is több mint 6 százalékos visszaesést jelent.

Óriásberuházások húzhatják felfelé a vidéki lakásárakat

Jobban emelkedtek a lakásárak 2014 és 2018 között azokon a megyeszékhelyeken, ahol nagyobb volumenű iroda-, ipariingatlan- és oktatási beruházások készültek el - derült ki a Takarék Index elemzőinek vizsgálatából. 

A befejezett fejlesztések tekintetében a második helyen Debrecen állt, amely az újépítésű ingatlanok iránti növekvő keresletben is megmutatkozott.

Rohamtempóban épülnek a lakóparkok: de vajon megéri új építésű lakást venni?

Rohamtempóban épülnek a lakóparkok, de vajon hiba nélkül? Hosszú, de hasznos listát írt a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) azoknak, akik új építésű ingatlanba fektetnék a pénzüket.

A kormány a kétgyermekesekre is kiterjeszti a 10 milliós lakáshitel kamattámogatását

Nem a 10 milliós egyszeri támogatást, csupán a fix 3%-os (akár 10 milliós) lakáshitel kamattámogatását terjeszti ki a kormány a kétgyerekesekre. A legkedvezőbb 20 éves piaci hitelkonstrukcióhoz képest számításunk szerint ezzel évi mintegy 120 ezer forintot spórolhatnak meg az érintett családok a törlesztőrészletből. Várhatóan ez a hitel is csak az új építésű lakásokra lesz elérhető, így az igénybe vevők egy része számára már a magasabb, 27%-os áfájú lakásokat finanszírozzák meg ezzel. Amit a magasabb áfa miatt elvesztenek, azt csak kis részben nyerik vissza a kamattámogatással az új lakást vásárló családok (az építkezők relatíve jobban járhatnak). A lakáspiac kínálati oldala nevetve lenyelheti ezt az újfajta állami támogatást.

2019 után szűkülhet az új lakások kínálata, miközben az árak tovább emelkednek

Vegyes adatokat közölt a KSH az új lakások piacáról: az első félévben 30 százalékkal 6517-re nőtt az átadott lakások száma, miközben a lakásépítési engedélyek száma 9 százalékkal 18 ezerre csökkent. A lakásfejlesztők egyre inkább a folyamatban lévő építkezéseket igyekeznek befejezni 2019 végén lejáró áfahatáridő végéig, mielőtt újabb projektbe vágnak bele. Pedig a kereslet intenzív: a második negyedévében 24 százalékkal nőtt az új lakások iránt érdeklődők száma.

Hazavágják az újlakás-építési piacot? Jönnek a csillagászati árak?

Varga Mihály pénzügyminiszter tegnapi nyilatkozata szerint nem tervezi a kormány az 5%-os újlakás áfa meghosszabbítását az eredeti határidő, 2019 után. Az OTP Ingatlanpont összegyűjtötte a döntés várható hatásait.
 

Mire és mennyi ideig érvényesíthető az új építésű ingatlanra vonatkozó jótállás?

Az új építésű lakások mind a beépített anyagok, mind a kivitelezés szempontjából magasabb minőséget képviselnek, mint a használt ingatlanok. Mégis gyakran hangzik el a vevők részéről a kérdés: a később fellépő esetleges minőségi hibákért milyen jótállási kötelezettség terheli a lakásépítő céget? Pontosan milyen tételekre és meddig érvényesíthető a jótállás? 

A gyorsaság a sikeres lakásvásárlás titka

70 százalékkal nőtt tavaly hazánkban a mobilinternet-forgalom, ami a lakáskeresési szokásokat is átalakította. A keresési idő az otthonkereső mobilapplikációk segítségével lerövidült. A gyorsabb keresés pedig pénzben is kifejezhető előnyt eredményezhet. Az ingatlan.com adatai szerint egy hónappal rövidebb kereséssel a nagyvárosokban a vételár majdnem 1 százalékát lehet megspórolni a folyamatosan emelkedő árak miatt. Ez pedig százezrekben mérhető megtakarítást is jelenthet.