+36 (70) 773 5027

ujepitesdebrecen@dh.hu

Kevesebb lakás épül, mint 2016- ban

A Portfolio.hu internetes oldal szerint jelenleg még a 2016-os szintnél is alacsonyabb a lakásépítések volumene. Az Építésaktivitási Jelentésből kiderül: az idei év első negyedévében az Aktivitás-Kezdés mutató 62 százalékkal alacsonyabb építési aktivitást jelez a 2018 elején mértnél, de 2016 azonos hónapjaihoz képest is több mint 6 százalékos visszaesést jelent.

Óriásberuházások húzhatják felfelé a vidéki lakásárakat

Jobban emelkedtek a lakásárak 2014 és 2018 között azokon a megyeszékhelyeken, ahol nagyobb volumenű iroda-, ipariingatlan- és oktatási beruházások készültek el - derült ki a Takarék Index elemzőinek vizsgálatából. 

A befejezett fejlesztések tekintetében a második helyen Debrecen állt, amely az újépítésű ingatlanok iránti növekvő keresletben is megmutatkozott.

Rohamtempóban épülnek a lakóparkok: de vajon megéri új építésű lakást venni?

Rohamtempóban épülnek a lakóparkok, de vajon hiba nélkül? Hosszú, de hasznos listát írt a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) azoknak, akik új építésű ingatlanba fektetnék a pénzüket.

A kormány a kétgyermekesekre is kiterjeszti a 10 milliós lakáshitel kamattámogatását

Nem a 10 milliós egyszeri támogatást, csupán a fix 3%-os (akár 10 milliós) lakáshitel kamattámogatását terjeszti ki a kormány a kétgyerekesekre. A legkedvezőbb 20 éves piaci hitelkonstrukcióhoz képest számításunk szerint ezzel évi mintegy 120 ezer forintot spórolhatnak meg az érintett családok a törlesztőrészletből. Várhatóan ez a hitel is csak az új építésű lakásokra lesz elérhető, így az igénybe vevők egy része számára már a magasabb, 27%-os áfájú lakásokat finanszírozzák meg ezzel. Amit a magasabb áfa miatt elvesztenek, azt csak kis részben nyerik vissza a kamattámogatással az új lakást vásárló családok (az építkezők relatíve jobban járhatnak). A lakáspiac kínálati oldala nevetve lenyelheti ezt az újfajta állami támogatást.

2019 után szűkülhet az új lakások kínálata, miközben az árak tovább emelkednek

Vegyes adatokat közölt a KSH az új lakások piacáról: az első félévben 30 százalékkal 6517-re nőtt az átadott lakások száma, miközben a lakásépítési engedélyek száma 9 százalékkal 18 ezerre csökkent. A lakásfejlesztők egyre inkább a folyamatban lévő építkezéseket igyekeznek befejezni 2019 végén lejáró áfahatáridő végéig, mielőtt újabb projektbe vágnak bele. Pedig a kereslet intenzív: a második negyedévében 24 százalékkal nőtt az új lakások iránt érdeklődők száma.

Hazavágják az újlakás-építési piacot? Jönnek a csillagászati árak?

Varga Mihály pénzügyminiszter tegnapi nyilatkozata szerint nem tervezi a kormány az 5%-os újlakás áfa meghosszabbítását az eredeti határidő, 2019 után. Az OTP Ingatlanpont összegyűjtötte a döntés várható hatásait.
 

Mire és mennyi ideig érvényesíthető az új építésű ingatlanra vonatkozó jótállás?

Az új építésű lakások mind a beépített anyagok, mind a kivitelezés szempontjából magasabb minőséget képviselnek, mint a használt ingatlanok. Mégis gyakran hangzik el a vevők részéről a kérdés: a később fellépő esetleges minőségi hibákért milyen jótállási kötelezettség terheli a lakásépítő céget? Pontosan milyen tételekre és meddig érvényesíthető a jótállás? 

A gyorsaság a sikeres lakásvásárlás titka

70 százalékkal nőtt tavaly hazánkban a mobilinternet-forgalom, ami a lakáskeresési szokásokat is átalakította. A keresési idő az otthonkereső mobilapplikációk segítségével lerövidült. A gyorsabb keresés pedig pénzben is kifejezhető előnyt eredményezhet. Az ingatlan.com adatai szerint egy hónappal rövidebb kereséssel a nagyvárosokban a vételár majdnem 1 százalékát lehet megspórolni a folyamatosan emelkedő árak miatt. Ez pedig százezrekben mérhető megtakarítást is jelenthet. 
 

Mikor és mennyi illetéket kell fizetni lakásvásárláskor?

Mekkora illetéket kell fizetni újépítésű lakás vásárlásakor? Kinek jár, és mekkora vételár esetén illetékkedvezmény? Összegyűjtöttük a leggyakrabban felmerülő kérdéseket.

Óvatosságra int az MNB: változik a jelzáloghitelek kockázatainak kezelése

Egyre többen tartanak attól, hogy a lakáspiac erőteljes felpörgetése később alaposan visszaüthet. Az aggasztó jelek közé sorolható, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) több, az ingatlanhitelek kockázatainak kezeléséről szóló ajánlást is kiadott. A bankoknak például rögzíteniük kell az értékváltozásokat, mielőtt azok elérik a 20 százalékot - írja az azenpenzem.hu.