+36 (70) 773 5027

ujepitesdebrecen@dh.hu

Drasztikus változások jöhetnek az újépítésű ingatlanok piacán

Drasztikus változások jöhetnek az újépítésű ingatlanok piacán

A lakásáfa 27%-ra való visszaemelése tovább drágítja az újépítésű ingatlanokat, hiszen az általános 10-15%-os beruházási árrés nem bírja el a +22 százalékos emelést. A beruházó így  részlegesen vagy még inkább teljesen a vevőkre hárítja az emelést, esetlegesen az üzleti tervek felülvizsgálata után nem kezd bele új fejlesztésbe és nem épít. Előbbi esetében a használt és újlakás árai tekintetében újra nagyobbra nyílhat az árolló, amely a használtpiac felé tolhatja a keresletet, ott okozva esetlegesen árfelhajtó hatást. 

„A folyamatosan emelkedő építőipari költségek miatt a beruházók mindenképp át fogják hárítani a lakásáfa-változás miatti drágulást a vevőkre, amely így jelentősen ki fog hatni az egész ingatlanpiacra, és nehezítheti a családok új, modern lakásokhoz való jutását.” – nyilatkozta Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője. „A fővárosi ingatlanállománynak szüksége van a folyamatos megújulásra, amelyhez elengedhetetlen az újépítésű projektek megléte és azok elérhetővé tétele a vevők számára.

2020-ban nem csak Budapesten lehet ilyen szempontból kritikus a helyzet, partnereink a nagyobb vidéki városokban is egyre nehezedő újépítésű ingatlanpiacról számolnak be. Az egészséges piaci folyamatok fenntartása érdekében javasolt lenne az újépítésű piac szabályozásának felülvizsgálata és szükséges módosítása. A fejlesztők és beruházók visszajelzései, valamint a piaci folyamatok elemzései alapján 27%-os áfatartalommal nem lesz működőképes az újépítésű piac.”

 

Forrás: www.dh.hu

Hozzászólások (0)

    Új hozzászólás

    Tájékoztatunk, hogy hozzászólásod csak utólagos jóváhagyás után jelenik meg a weboldalon.