+36 (70) 773 5027

ujepitesdebrecen@dh.hu

Rohamtempóban épülnek a lakóparkok: de vajon megéri új építésű lakást venni?

Rohamtempóban épülnek a lakóparkok: de vajon megéri új építésű lakást venni?

Továbbra is szaporodnak az új építésű társasházak, mellyel egy időben hallhatunk kellemetlen történeteket egy- egy építkezésről vagy a lakásátadással kapcsolatban. A FEOSZ összeszedte, mire érdemes figyelni, ha épp egy új építésű lakás vásárlásán gondolkoznánk.

 

Közleményükben azt írják, kétféle szerződéstípussal találkozhatnak a fogyasztók, ha új építésű ingatlanhoz szeretnének jutni, adásvételi szerződés és építési-kivitelezési vállalkozási szerződés. Hiszen nem mindegy milyen stádiumban van már az épület, lehet,hogy csak most kezdődik az építkezés, de lehet,hogy már kulcsrakész a lakás. 

 

Ritkábbak a családi házas építkezések, inkább a társasházak, sorházak, lakóparki projektek a jellemzőek. A végeredmény azonban mindkét esetben ugyanaz, egy új építésű ingatlanhoz jut hozzá a vásárló. Az építési-kivitelezésiszerződés aláírása előtt azonban fontos tisztázni olyan alapvető kérdéseket, mint hogy mennyi lesz a vételár. Ez kézenfekvőnek hangzik, de nagy mértékben függ a műszaki tartalomtól, és előfordulhat, hogy a kivitelezés végére akár több millió forinttal többet kell fizetnünk, mert például más minőségű burkolóanyagot, szanitereket, konyhai felszerelést szeretnénk, mint amelyet a műszaki tartalom előírt.

 

Ezért is alapvető a műszaki tartalom rögzítése, ahogy az is, hogy mikorra készül elmilyen ütemezésben kell a vételárat megfizetni, mikor lesz használatbavételi engedély, ha társasházról van szó,mikor kerül sor annak alapítására.

 

A gyors munkának is van hátránya, hiszen nem biztos, hogy a minőség megfelelő lesz. Mindenki előtt ismert, hogy vannak például száradási/kötési idők, amiket ki kell várni ahhoz, hogy a következő munkafázist el lehessen kezdeni. Ha ezek elmaradnak, az a minőség rovására mehet. Érdemes lehet műszaki ellenőrt megbízni, aki szakemberként a mi érdekünkben követi nyomon az építkezést, ellenőrzi a felhasznált anyagok minőségét, a felhasználás módját. Az elkészült ingatlan átvételekor ragaszkodjunk átadás-átvételi jegyzőkönyv felvételéhez, melyben rögzíteni szükséges az átadás időpontját, hibás teljesítés esetén a hibák felsorolását, azok kijavítására megállapított határidőt, és minden a vállalkozás-szolgáltatása teljesítésével kapcsolatos érdemi észrevételt. Ekkor kell átadni a fogyasztó részére a különböző használati-kezelési útmutatókat, jótállási jegyet.

 

A kijavítás határidejére alapvetően a fogyasztó és vállalkozás közötti szerződés keretében eladott dolgokra vonatkozó szavatossági és jótállási igények intézésének eljárási szabályairól szóló 19/2014. (IV. 29.) NGMrendelet (a továbbiakban: NGM rendelet) vonatkozó előírásai érvényesek, mely szerint: "a vállalkozásnak törekednie kell arra, hogy a szavatossági, jótállási igényalapján a kijavítást vagy kicserélést legfeljebb 15 napon belül elvégezze."

Ugyanakkor a Polgári Törvénykönyv szerint a vállalkozásoknak figyelemmel kell lenni arra is, hogy ne okozzanak a fogyasztónak jelentős érdeksérelmet, ugyanis a kijavítást/kicserélést a jogosult érdekeit kímélve kell elvégezni.

Az újonnan épített lakások, lakóépületek esetében a jótállás időtartama a műszaki átadás-átvételi eljárás befejezésének időpontjától kezdődik.

 

Ha új építésű ingatlan vásárlásán gondolkozunk, a FEOSZ azt javasolja, ezekre figyeljünk:

 

Szerződéskötés előtt nézzük meg a települési rendezési tervet is az önkormányzat honlapján, ki tudja mi lesz a környéken néhány év múlva.

 

A szerződésben mindenképpen legyen szankció/kötbér kikötés az építkezés elhúzódására.

 

Mielőtt belevágnánk, mindenképpen érdemes a kivitelezőkkel is találkozni, referencia munkákat megnézni.

 

Tekintettel arra, hogy a legtöbben nem egy-két évre vásárolunk lakást/házat, fontos szempont az energiatakarékosság, energiahatékonyság. Oda kell figyelni a szigetelés milyenségére, a ház fűtési-hűtési rendszerének kiépítésére akár megújuló energiaforrások igénybevételére. Erre vonatkozóan kérjünk előzetes számításokat.

 

A műszaki tartalom külön mellékletben kerül általában rögzítésre, kerüljenek bele milyen anyagokat szeretnénk, de például az is, hogy egy-egy szobába mennyi konnektor szükséges.

 

Emellett azt javasolják, folyamatosan figyeljük az építési naplót, hiszen abból nyomon követhető az építkezés aktuális helyzete. Célszerű minél hamarabb megbízni egy  műszaki ellenőrt, hiszen annál hatékonyabban tudja ellenőrizni a munkálatok és a felhasznált anyagok minőségét.

 

Amennyiben bármilyen változtatást szeretnénk, nem elég az építésvezetővel megbeszélni, azt mindig írásban is közöljük, hiszen így marad nyoma.

 

Amennyiben hitelfelvételre is sor kerül, akkor a banktól kérjünk előzetesen írásos információt arról is, hogy mi történik akkor, ha csúszik az építkezés, változnak a feltételek, de arról is, hogy ha a mi kerülnénk fizetési nehézségbe, akkor milyen szankcióra számíthatunk, mennyit kell fizetnünk.

 

Forrás: www.penzcentrum.hu

Hozzászólások (0)

    Új hozzászólás

    Tájékoztatunk, hogy hozzászólásod csak utólagos jóváhagyás után jelenik meg a weboldalon.